Ergens je buik vol van hebben, maar dan letterlijk. De heftige menstruatiepijnen, stekende krampen en onverklaarbare spuugpartijen. Chronische buikpijn en mijn lichaamsgewicht dat nog sneller wisselde dan mijn emoties omdat mijn lichaam liters vocht vasthield. Waar dit allemaal door kwam kon niemand verklaren. Ik was zestien jaar jong en ik had elk moment van de dag pijn. Niet alleen mijn buik, elke cel in mijn lijf was van ongemak en onrust doordrongen. Ik had er genoeg van, maar waarvan?

Endometriose, een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies of de organen in de buik. Het ‘woekert’ daar en zorgt voor chronische ontstekingen met veel klachten.

 

Schrijf dat maar op je buik

In 2010 – na twaalf pijnlijke jaren – kreeg ik eindelijk de diagnose Endometriose. In die periode was ik van een gevoelig jong meisje met een sterk onderbuikgevoel veranderd in een hardwerkende en resultaatgerichte vrouw. Op zich niets mis mee, maar de gevoelige intuïtieve Margje met haar zachte energie was verdwenen.

Mijn onderbuikgevoel kreeg letterlijk en figuurlijk geen ruimte. Om te kunnen presteren met veel pijn had ik patronen ontwikkeld. Ik probeerde mijn menstruatie zo te plannen, dat de zwaarste dagen in het weekend vielen. En als het dan echt niet anders kon, nam ik een dag vrij.

Schrijf dat maar op je buik

Het krijgen van kinderen – mijn grote droom – kon ik wel op mijn buik schrijven. Met mijn vorm van Endometriose is de kans op een zwangerschap klein, zelfs voor iemand die denkt in mogelijkheden. Toch greep ik die piepkleine kans en onderging een operatie. Een grote verkleving diep in mijn vaginawand, tegen mijn baarmoedermond en darmen, werd verwijderd. Resultaatgericht als ik was – met mijn einddoel haarscherp voor ogen – benaderde ik de operatie als één van mijn projecten. ‘Ach dat doe ik even. Dit is mijn kans. Wat moet dat moet.’

 Wij zijn zwanger!’ Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik had mijn buik vol van liefde. Uiteindelijk werd mijn eerste kind geboren met een spoedkeizersnede. Mijn zoon werd letterlijk uit me gesneden. Vanaf dat moment stond ik niet meer in verbinding met mijn buik. Het deel van mijn lichaam waar mijn leven jarenlang om had gedraaid. Misselijk werd ik ervan. Ik kreeg angstaanvallen, had last van hyperventilatie en ik sliep slecht. Ik was prikkelbaar, doodmoe, hopeloos verloren en totaal de weg kwijt. Maar klagen deed ik niet. Want ik had een kind gekregen en dat is iets wat veel vrouwen met Endometriose niet is gegeven.

Een sterk onderbuik gevoel

De keizersnede had iets in mij geraakt. Ik voelde dat het anders moest. Het voelde alsof mijn afgesneden stukjes met een dun draadje waren gehecht en het bracht me weer in verbinding met mijzelf. Ik was al sinds 1981 Margje Reijs. Geboren als 3e kind uit een gezin van 4. Een typisch middelste kind, die harmonie gigantisch belangrijk vindt. De hardwerkende vrouw van, en sinds kort gezegend moeder. Maar wie wilde ik zijn? Met behulp van een psycholoog en een regressietherapeut, maar ook door het beoefenen van mindfulness en yoga ging ik op zoek naar het antwoord.

Na tal van therapieën onderging ik mijn tweede keizersnede. Mijn dochter werd geboren. Ik mocht moeder worden van twee kinderen. Wat een rijkdom. Hierna ging ik voor nu voor de laatste keer onder het mes. Mijn baarmoeder werd verwijderd. En door de leegte die ontstond kreeg mijn onderbuikgevoel meer ruimte. Natuurlijk is dit figuurlijk, maar het gevoel was intens sterk. Het roer moest om. Ik verliet mijn carrière pad en nam de afslag: zzp’er. Toen nog met de missie om vrouwen en mannen te begeleiden bij hun persoonlijke reis om te worden wie ze zijn, dicht bij hun gevoel. Want ik wist de weg. Maar door de opleiding Holistisch Coachen leerde ik mezelf nog beter kennen en kwam ik écht in verbinding met mijn buik. Ik vond daar de kleine Margje; het gevoelige intuïtieve meisje met zachte energie. Dankzij deze ontwikkelingen kwam mijn leven nog meer in balans. Sindsdien luister ik naar mijn onderbuikgevoel, sta ik in verbinding met mijn hart en heeft mijn ziel een stem. En toen werd het me duidelijk dat mijn missie niet mijn roeping was. Het was nog niet compleet.

Ergens je buik vol van hebben

Ik heb mijn buik vol van gevoel. Van liefde én van mijn missie: het begeleiden van vrouwen die niet meer in verbinding zijn met hun buik, oftewel hun gevoel. Hierin heb ik speciale aandacht voor buikzaken. Ik ben de coach die is gespecialiseerd in Endometriose, maar ook in andere buikklachten zoals PMS (Premenstrueel syndroom), het verdragen van heftige menstruaties of overgangsklachten.

Ik ben er voor vrouwen die in hun eigen kracht willen staan. Vrouwen zoals jij en ik. Vrouwen die vrouw zijn, maar zich zo niet voelen. Hardwerkende vrouwen die doorgaan en niet klagen. En vrouwen met de motivatie: ‘wat moet dat moet’. Want die vrouwen kampen vaak met hormonale klachten en klachten zoals stress, libidoverlies, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Zij denken dat er geen oplossing is, ‘Ik moet er maar mee leven’. Maar dat moet niet! Ja, je moet leven met jouw klachten, maar de manier waarop je dat doet, heb je zelf in de hand. Of beter gezegd: in je buik.

Door bewustwording en acceptatie kan jij weer in verbinding komen met je gevoel. Je leert vanuit liefde naar jezelf te kijken. Zo ervaar jij meer rust en ruimte om je leven op jouw manier te creëren. Met alles wat daarbij hoort. Ook ongemakken en zelfs pijn.

Want ook ik ben ondanks al mijn kennis en de liefdevolle relatie met mijn buik niet altijd in balans. Leven met Endometriose is iets wat bij mij hoort. Het is een deel van mij. Maar op dagen dat ik prikkelbaar ben, of andere ongemakken heb, lukt het mij om in verbinding te blijven met mijn gevoel. En dat gun ik jou ook. Hoe je dat kan doen, leer je niet in het reguliere zorgtraject. Daar komt dit weinig of niet aan bod. Daarom help ik vrouwen met mijn kennis, mijn eigen verhaal, ervaringen en openheid. Bij mij vind je herkenning en een veilig gevoel. Als coach werk ik met je samen – als twee handen op één buik – zodat jij weer kunt vertrouwen op je onderbuikgevoel en volledig in je eigen kracht komt te staan.

Contact

Margje Reijs - Scheijgrond

Kleiweg 23, 1396 HV Baambrugge

Email: info@mrscoachingstudio.nl

Telefoon: 06-24889839

Algemene voorwaarden

Privacy Statement

De eerste stap naar een leven met meer rust, balans & zelfliefde

Meld je aan voor de coaching studio thuis nieuwsbericht (1x per 2 maanden fijne tips). Ontvang nu een GRATIS ademhalingsoefening om te verkennen hoe het is met jouw ademhaling en ervaar de 1e stap naar een leven waarin met meer rust, balans & zelfliefde centraal staan.

Jaa, je bent ingeschreven! Welkom, vanaf nu ontvang je inspiratie in je mailbox.